29-10-10

Wat is het beste casters of maden

 

 

 

img152.jpg

  De einduitslag van een wedstijdje casters tegen maden.

                                   Casters of maden?

Er wordt vaak genoeg over gediscussieerd en ook ik zit vaak langs de waterkant met de vraag: ‘wat is nu beter voor brasem? Maden of casters?’ je kunt er heel lang over nadenken of je gaat het in de praktijk testen. Ik koos voor voor het laatste!                                                       

                                       

                      TEKST & FOTO’S: Michael SCHLOGL  

 

Brasems zijn nu niet bepaald kieskeurig gewoonlijk gemakkelijke eters. Toch vind ik dat moeilijk te verkoppen. Ergens moeten ze toch voorkeur voor hebben? Vinden ze maden misschien toch niet lekkerder dan casters? Om dit goed te onderzoeken, ga ik samen met mijn vismaat Marco vissen op een klein meer, dat bekend staat om zijn goede brasembestand. Hier willen wij antwoord krijgen op de vraag wat nu het beste brasemaas is. Marco vist met met maden en ik ga aan de slag met casters. Beide gebruiken we een feedermontage, waarmee je heel goed maden en casters op de stek kunt krijgen. We hebben het hier over medium voerkorven met een gewicht van 40 gram. Kies je voor een groter korfmodel en staat er veel wind, dan is het moeilijker om de stek doelgericht te treffen en wordt de voerstek te groot. De kans is groot dat de vis hierdoor verspreid raakt en daardoor zul je zeker niet meer vangen. Om een zo repesentatief onderzoek te plegen, gebruiken we beide hetzelfde materiaal, oftewel een feederhengel, een standaard werpmolen en 10/00 gevlochten hoofdlijn met 3,6 kg trekkracht. Wat betreft de kleur van de lijn is er wel een verschil. Marco gaat voor de gauw gekleurde lijn. Ikzelf kies voor een roodgekleurde lijn, vanwege een betere zichtbaarheid. Om lijnbreuk te voorkomen bij vrij krachtige worpen, wordt er een 11 meter lange, 30/00 nylon voorslag aan de hoofdlijn geknoopt. Verder vissen we met een 41/00 onderlijn van 80 cm lengte, met haakmaatje 14.

TRIGGEREN                                                                                                                                                                                         ook wat betreft de werpafstand is er geen verschil. Alle twee bieden we ons aas aan op een afstand van 30 meter met een tussenruimte van ongeveer vier meter. Voordat we gingen vissen, bracht ik eerst het bodemverloop en de bodemstructuur in kaart. Gelukkig was er geen sprake van begroeiing onder water, die de aasaanbieding zou kunnen bemoeilijken. Op dit soort stekken kun je je haakaas zelfs een rukje geven om de brasems te triggeren , zonder dat je het meteen in de waterplanten trekt. Aan het begin van de daadwerkelijke test, om 11 uur ’s ochtends, wordt er eerst wat voorgevoerd. Vier keer gooien we elk met een gevulde korf op de stek om vis te lokken. we gebruiken hetzelfde grondvoer met het enige verschil dat ik er circa vijftien casters aan toe voeg en Marco vijftien maden. Na elke worp laten we de voerkorf even rustig op de bodem liggen; dan geven we een ruk met de hengel, waardoor we de korf een ruk met de hengel, waardoor we de korf in een keer legen en draaien we hem weer binnen. Gelukkig staat er deze dag nauwelijks wind, zodat elke worp exact op de voerstek neerkomt. Nadat we de haken hebben beaasd en we op de voerstek liggen te vissen, duurt het enige tijd voordat de eerste brasem zich meldt. Dan komen de eerste aanbeten, maar alleen op de maden; bij mij blijven de aanbeten vooralsnog uit. Ik moet duidelijk nog even wachten totdat ze door hebben dat de madenpoppen minstens zo lekker zijn.

    

img154.jpg

                                                                  

 

 

Qua grondvoer gebruiken we precies hetzelfde, maar wat   levend aas betreft was er een verschil. Marco gebruikte maden (a), ik ging vissen met casters (b).

 

img155.jpg

Klaar voor de start. Aan het begin van de sessie wierpen we elk vier   van de sessie wierpen we elk vier  vis te lokken.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

 

img153.jpg

·         Casters op de haak worden dieper naar binnen gezogen door de brasems dan maden. Dat zorgt voor meer houvast tijdens de dril.

·         Een mooie brasem, gevangen met casters, maar als dat nu maden waren geweest?

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

                   Voors en tegens

Maden:

+ omdat veel vissers voeren en vissen met maden, zijn vissen gewend aan maden.

+ maden bewegen aan de haak en hebben een hogere aantrekkingskracht op brasems.

-Vis je op een zachte bodem, dan kunnen maden in de bodem kruipen.

-Bij een aanbeet zit de haak vaak voor in de bek, wat het risico op lossers verhoogt.

 

 

Casters:

+ casters bewegen niet en zullen niet in de bodem kruipen.

+ omdat madenpoppen heel licht zijn, compenseer je het gewicht van de haak ermee. Bijten de vissen voorzichtig, dan kun je het best met casters aan de slag.

-brasems lijken altijd weer wat te moeten wennen aan casters.

-casters houden minder goed op de haak en vallen er bij het werpen sneller van af.

img156.jpg

Bij maden is het vrijwel direct raak en knallen er brasems op het haakaas. bij casters kijken ze duidelijk eerst de kat uit de boom.

De maden werden wat voorzichtiger gepakt en daardoor zat het haakje vaak ver voor in de bek, met een hoog risico op lossers.

AANTREKKINGSKRACHT

Het snelle succes met de meden is hoogstwaarschijnlijk terug te voeren op het feit dat ze reeds goed bekend zijn bij de vissen. de meeste vissers gebruiken ze om mee te vissen en te voeren. vanuit dat oogpunt is het ook niet echt verwondelijk dat brasems direct op deze aassoort teageren. een ander pluspunt van maden is simpelweg dat ze bewegen en daardoor al een ongelooflijke aantrekkingskracht hebben op vissen, casters missen deze eigenschap. maden zullen echter alleen attractief blijven bewegen, wanneer ze bij het beazen niet beschadigd worden. daarom daarom prikt marco ze super voorzichtig door de huid op de haak. zo kunnen ze niet 'leeglopen'. een groot nadeel van maden is dat ze op een modderige bodem snel in de bodem wegkruipen; daarom is het belangrijk om regelmatig bij te voeren. casters bewegen niet en zullen dus niet zo snel in een zachte bodem verdwijnen. ik prik de casters, twee tot drie, met het dikke uiteinde op de haak. het voordeel van mijn casters; heel donkere madenpoppen, zogenaamde floaters, is dat ze blijven drijven of zweven. eenmaal op de haak komen ze bij de geringste beweging met haak en al van de bodem. zeker bij schuwe vissen kan dat het verschil betekenen tussen vangen en niet vangen. bij de worp vallen casters veel sneller van de haak dan maden; sowieso zijn ze veel kwetsbaarder. zodoende is het belangrijk om vlijmscherpe, dundradige haken te gebruiken. verse lichtgekleurde casters houden veel beter op de haak dan oudere, donkere madenpoppen. ook al ligt marco met zijn maden qua vangsten iets voor op mij, toch kan ik met de casters redelijk snel een inhaalslag maken. en zo eindigt deze testdag in een gelijkspel. allebei vangen we een dozijn brasems. ook wat betreft de grootte van de gevangen vis is er geen onderscheid. opvallend is dat de brasems die met casters zijn gevangen, het haakaas redelijk diep naar binnen hebben gezogen, zodat de haak goed houvast heeft. bij de brasems die gevangen zijn met de maden, zat de haak vaak voor in de bek. de kans op verspelen is dan groter en zo zijn er met maden ook twee brasems verspeeld. of het in algemeen geldt durven we niet echt te zeggen, maar op deze visdag had de brasem niet echt een duidelijke voorkeur wat aas betreft. in principe kun je ook met beide aassoorten goed op brasems vissen. leg je vooral niet toe op een aassoort bij het vissen op brasem. natuurlijk kun je ook verrassende vangsten beleven met een combinatie van casters en maden vergeet ook niet andere aassoorten zoals mestpiertjes, wormen, màis, etc.

MICHAEL SCHLOGL

22:58 Gepost door FEEDERVISSER-CLIFF | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.